El patrimoni de Torredembarra abandonat per desídia

15/10/2021

Esquerra Republicana deixarà empremta al seu pas per Torredembarra. Se li recordarà com el partit que va governar amb desídia i indolència en la majoria de les seves comeses.

Si hem de citar les seves intervencions, tristament, deixen molt a desitjar.

Deixant de banda l’ineficaç servei de recollida d’escombraries que continua sent nefast tot i el pas del temps, també hem de destacar entre moltes altres qüestions, l’abandonament del patrimoni cultural, material i arquitectònic.
Si només ens centrem en la deixadesa dels edificis i elements emblemàtics del nostre poble podem enumerar a tots: l’escorxador, l’antic ajuntament, l’escola de Baix a Mar, la Vila Romana, l’Alfa i Omega,… I per petita i invisible que sigui per a alguns, la barca situada a la N340 a l’alçada del CAP, es troba en un estat de deteriorament que farà que passi a desballestament com la Guadalupe, donada per la família Fortuny a l’Ajuntament, que va acabar en trossos al desembre de l’any passat.

Què dir de l’escorxador que no hàgim dit ja. És trist que un edifici de les seves característiques segueixi degradant fins al punt que d’un moment a l’altre lamentarem la seva ensulsiada, producte del desinterès.

Una altra icona de Torredembarra, l’antic ajuntament. Un edifici que va albergar a més de personal del consistori, a la policia local i una associació. Lamentablement, hem de sumar-lo a les construccions oblidades i a la qual poc li falta per desplomar-se.

 

antic ajuntament torredembarra

 

A tot això, sumem l’escola de Baix a Mar, inaugurada en l’època de la república, actualment en l’oblit, de la qual pocs coneixen la seva existència.

I així, podríem enumerar altres tants racons que un cop van tenir la seva època gloriosa, però per negligència quedaran inutilitzats irremeiablement.

Agreuja encara més aquesta situació, la necessitat d’espais per a diferents associacions dedicades a diferents col·lectius ja siguin de serveis, d’oci, educatius, culturals o socioeconòmics i a les quals se’ls nega un lloc.

De seguir així, perdrem gran part de la nostra història, l’oportunitat de recordar els èxits dels nostres avantpassats, de mostrar-li al viatger com érem i com som. De seguir així, haurem perdut aquest tresor tan increïble i inavaluable que resumeix la nostra identitat.

Exigim a l’ajuntament: una resposta per informar els seus veïns i veïnes, comptar amb la participació ciutadana i explicar que plans tenen, si els tenen, i per quan.

El patrimoni és propietat dels ciutadans i no dels que governen.