Matar la cultura, matar per matar.

18/08/2021

Aquests dies estem veient (quasi, millor dit, vivint) com l’exèrcit talibà ha aconseguit de nou el poder a l’Afganistan. Amb aquest fet, tornem a veure imatges de repressió en tots els àmbits possibles. A més, som conscients que tot i les imatges i missatges on volen fer creure que hi haurà cert respecte per a les dones, l’educació i una llei que no serà la del tret al cap. Amb poc temps tornarem a ser espectadors de massacres ciutadanes, afusellaments i judicis gens justos. Tal com va passar a l’Espanya de la Guerra Civil i el govern feixista de Franco on van ser afusellades milers i milers de persones.

Un dels afusellaments més recordats cada any és el del poeta Federico García Lorca, dut a terme el 18 d’agost de 1936. El van afusellar pel fet de pensar i viure d’una manera diferent de la que els postulats franquistes, feixistes i eclesiàstics del moment creien “normals” o adequats.

Amb aquest acte, no solament es va truncar la vida d’una persona aquell dia i en aquell lloc de la serra granadina, sinó que també es va tallar la progressió i expressió d’uns dels millors poetes de l’historia de la literatura universal.

Des de Torredembarra en Comú avui no només volem recordar la figura i els versos de Lorca, sinó que també reivindiquem lliurar les seves restes a la família igual que tantes altres estan esperant recuperar la dels seus éssers estimats. Reivindiquem que la història cal llegir-la per evitar que caiguem en els mateixos errors més vegades o en altres llocs del món.

És impossible matar el pensament, la cultura, l’expressió d’idees, per tant i de forma indiscutible, no serveixen de res la violència, les guerres, l’odi, que només porten dolor. Per descomptat, aquest no és el camí a seguir.