Setmana Mundial de l’Aigua

23/08/2021

👉 No es pot tractar com mercaderia un recurs que és un dret.

Es celebra: l’ Última setmana d’agost.
Promou: Stockholm International Water Institute.

Al cor d’Estocolm en el Stockholm City Conference Centre,  es celebra la Setmana Mundial de l’Aigua des de l’any 2015.

Aquesta Setmana Mundial de l’Aigua és un punt estratègic per als problemes de l’aigua a tot el món. Amb ella es pretén reflexionar sobre els problemes de la manca d’aigua al Planeta. En aquest fòrum es reuneixen experts de tot el món per analitzar i posar solucions als desafiaments hídrics més apressants.

L’aigua és indispensable per a la vida.

Imagina que vagis a l’aixeta i no surti ni una gota d’aigua, no podries beure, rentar-te, rentar els aliments, guarir una ferida amb seguretat. Imagina una cuina sense aigua, un hospital sense aigua. En molts països de món, als hospitals no disposen d’aigua corrent i neta, el que genera greus problemes, infeccions i moltes morts relacionades amb aquesta manca d’higiene.

A més l’aigua o la manca d’aquesta té gran impacte en molts altres aspectes de la Humanitat: la producció d’aliments, d’energia, el canvi climàtic, l’educació i la salut.

Podríem dir que és l’element bàsic sense el qual no està garantida la vida. I no obstant això és un recurs escàs en algunes zones del món, amb dades alarmants. S’estima que 4 de cada 10 habitants del planeta estan afectats per escassetat d’aigua.

Segons UNICEF i l’Organització Mundial de la Salut:

• 2,1 bilions de persones no tenen accés a serveis d’aigua potable gestionats de manera segura.
• 4,5 bilions de persones no tenen serveis de sanejament segurs.
• 340.000 nens menors de cinc anys moren cada any per malalties diarreiques.
• Al menys 1.800 milions de persones a tot el món beuen aigua que no està protegida contra la contaminació de la femta.

Al juliol de 2010, l’Assemblea General de l’ONU va reconèixer el dret de totes les persones a l’aigua i al sanejament. Això implica que cada persona hauria de tenir accés a una quantitat suficient d’aigua per a ús domèstic: entre 50 i 100 litres d’aigua al dia.

Per garantir aquests drets de la ciutadania reconeguts per la ONU, és imprescindible com més aviat millor, revertir les concessions a entitats privades i municipalitzar els serveis de subministrament d’aigua que són competència de cada Ajuntament. No es pot tractar com a mercaderia un recurs que és un dret.